MURAT REİS, 90 TOPLU MALTA KALYONUNA KARŞI, BİR GÜN

       MURAT REİS    
                                   
       Doğum tarihi ve yeri hakkında bilgi bulunmayan Murat Reis, denizciliğe Cezayir'de korsanlık yaparak başlamıştır. Ünlü Türk denizcisi Turgut Reis'in yanında yetişmiş ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı donanmasına katılmıştır. Piri Reis ve Murat Ali Reis komutasında katıldığı savaşlarda oldukça fayda sağlamış, Barbaros Hayreddin Paşa'nın, 1538 tarihinde Haçlı donanması Amirali Andrea Doria ile girdiği Preveza deniz savaşında, Turgut Reis komutasında Reis olarak görev almıştır.

      1538 Preveza deniz savaşından sonra Turgut Reis'in yanından ayrılmayan Murat reis, birlikte katıldıkları savaşlarda gösterdiği başarılardan dolayı Ketif'te Sancak beyliğine getirilmiştir. Bu tarihlerde Osmanlı Hint seferlerine başlamış ve Kanuni; Hadım Süleyman Paşa eşliğinde ilk donanmasını göndermiştir. Portekiz baskısı altında ezilen müslüman tacirler bu seferde Osmanlılara yardım sağlamışlardır. Hadım Süleyman Paşa 'dan sonra Hint kaptanı olarak görevlendirilen Piri Reis ile aynı zamanda, Murat Reis de Basra körfezinin Lahsa kıyısında küçük bir liman şehri olan, Katye Sancak beyliğine tayin edilmiştir. Piri Reis, Portekizlilerle girdiği savaşı kaybetmiş ve donanmasını onarmak için Basra'ya çekmiştir. Donanmasının başından ayrılması suç sayılan Piri Reis idam edilerek (1552) aynı tarihte Hint kaptanlığına  Murat Reis atanmıştır. Piri Reis 'in Basra'da bulunan donanmasını onartarak Kızıldenize götürmesi emrini alan Murat Reis, 26 parçalık donanmayı onartarak 8 parça gemiyi hareket için Basra'da bırakmış ve 18 parça gemiyle Şattüralap'tan yola çıkmıştır. Basra körfezinden çıkarak Hürmüz boğazını geçen Murat Reis, Aden körfezi Umman kıyılarında seyrine devam ederken 25 parça gemiden oluşan Portekiz donanması ile karşılaşmış ve girilen savaşta iki gemisini kaybetmiştir. Düşman donanmasının iki den fazla gemisini batırmıştır. Savaştan umudunu kesen Portekizliler Hindistan'a doğru çekilmiş, savaş gücü kalmayan Murat Reis hasara uğrayan gemilerle Kızıldenizi geçemeyeceğini anlayıp Basra'ya geri dönmüştür. Bu olay Osmanlı tarafından başarısızlık olarak kabul edilince Murat Reis Hint kaptanlığından alınmış, yerine ise (1554) Seydi Ali Reis görevlendirilmiştir.

     Akdeniz'de başka bir göreve tayin edilen Murat Reis, II Selim ve III Murat dönemlerinde birçok deniz savaşına katılmış, I Ahmet döneminde ise Mora Sancak beyi olarak görevlendirilmiştir.

    Son savaşı, "kara cehennem cengi" adıyla anılan savaştı. Kıbrıs'in Baf limanı önünde Maltalılarla savaşan Murat Reis, aynı adı taşıyan 90 toplu Malta Kalyonuna karşı bir gün çatışmış ve bu cengi 10 Malta gemisini esir alarak kazanmıştır. Bu savaşta yaralanarak şehit düşen Murat Reis, Rodos adasına defnedilmiştir. (1603)

   Rodos adasında, kabri kutsal bir yer olarak yıllarca denizciler tarafından ziyaret edilen Murat Reis'in adını taşıyan bir de cami bulunmaktadır.

   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ