BURAK REİS, İNEBAHTI AÇIKLARINDA YANAN OSMANLI GÖKESİ

BURAK REİS

        Osmanlı donanmasındaki görevine 1488 yılında çıkılan Mısır seferinde Kadırga Reisliği yaparak başlayan Burak Reis, II Beyazıt (Yıldırım) döneminde yapılan, Temmuz 1498 Osmanlı-venedik deniz savaşında, İnebahtı açıklarında Kemal Reis ile birlikte, Kaptan-ı derya Küçük davut paşanın komutanlığında savaşmıştır.

        Türklerin Venedik'lilerle savaşmaya başladığı 1498 tarihinde, Venediklilerin karşısına sağlam bir donanma ile çıkmak isteyen Osmanlı Devleti, 1000 asker kapasiteli 2500 tonluk iki adek büyük savaş gemisi inşa ederek, Burak Reis ile Kemal Reis'in kumandasında İnebahtı'ya göndermiştir.

        Donanma İnebahtı'ya yaklaştığında, Burak Reis komutanlığındaki Osmanlı Kadırgasına, (Göke) Venedik donanmasından Amiral Albon Armenio ve Pietro Loredano Komutanlığındaki iki gemi tarafından hucum edilerek, iki bordasından kuşatılmış ve teslim alınmak istenmiştir. Fakat gemisini teslim etmeye yanaşmayan Burak Reis düşman gemileri ile birlikte kendi gemisini de ateşe vererek batırmıştır. 14 Temmuz 1489 Burak Reis Şehit düşmüş, mürettebatından 90'a yakın asker kurtularak yakındaki Bronado (Sapienza) adasına ulaşmıştır.

      Kendi gemisiyle birlikte düşmanın en büyük iki gemisi ve en iyi iki Amiralini de batıran bu vefalı Osmanlı denizcisine hitaben, kurtulan Askerlerin çıktıkları Adaya Burak Reis Adası yapılan savaşa ise Burak Reis Adası deniz savaşı adı verilmiştir.
  
       
     

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ