KÜÇÜK MURAT REİS, KUZEY DENİZİNDE HOLLANDA ASILLI BİR TÜRK DENİZCİSİ

   KÜÇÜK MURAT REİS

   Hollanda asıllı olan ünlü Türk denizcisinin, islamiyeti kabul etmeden önceki adı Jan Janszoon Van Haarlem dir. İzlanda'ya yaptığı seferle ün kazanan Küçük Murat Reis, 1627 tarihinde Cezayirden yola çıkarak,15 parça gemi ile Cebelitarık boğazını geçmiş ve rotasını kuzeye çevirmiştir.

   1627 yılında çıkılan bu seferde Küçük Murat Reis 'in komutasındaki donanmada, 12 si Kadırga olmak üzere toplam 15 parça gemi bulunmaktaydı, bu donanma önce İspanya, Portekiz, Fransa kıyıları boyunca ilerleyerek, kuzeye yönelmiş ve İrlanda, İskoçya, Danimarka, Hollanda, Norveç ve izlandaya seferler düzenlemiştir. Manş denizi boyunca ilerleyerek Kuzey denizi kıyılarını yağmalamış ve 20 Haziran 1627 tarihinde İzlanda açıklarında demirlemiştir. 16 Temmuz 1627 tarihine kadar bu bölgede 26 gün geçiren Küçük Murat Reis, Lundy adasını zaptederek, 400 esir ve büyük bir ganimetle 2800 deniz mili mesafede olan Cezayir'e 27 günde ulaşmıştır.

     İngiltere'nin bristol, plymouth,southampton, İrlanda'nın Cork ve Baltimore limanlarına saldırılar düzenleyen Küçük Murat Reis, 1631 yılında İngilterenin limanlarını yıllık vergiye bağlamıştır.

     Küçük Murat Reis 'in düzenlediği bu seferi 1628 yılında kaleme alan esir, Oluf Eigilsson, kitabındaki bir paragrafa şöyle aktarmaktadır.
    
     "Zalim türk korsanları hakkında malümat: 1627 yılında İzlanda'ya geldiklerinde 300'e yakın kişiyi esir alıp daha fazlasını da öldürdüler. Beni de Vestmannaeyjar adasında tutsak edip sonrasında Cezayire götürdüler, daha sonra diğer esirlerle birlikte fidye karşılığında serbest bıraktılar"
 
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ