SUVEYŞ KANALI GEÇİŞ PROSEDÜRÜ

     SUVEYŞ KANALI GEÇİŞ PROSEDÜRÜ

     Sevgili deniz dostları.

     Bu yayınımda sizlere Akdeniz ile Kızıl Denizi birbirine bağlayan suveyş kanalı hakkında bilgi vermek istiyorum.

     Osmanlı Devleti döneminde Baharat yolunun canlanması amacıyla temeli atılan kanal, bölgedeki toprakların Osmanlı Devleti sınırlarından çıkmasıyla 1869 yılında İngiltere tarafından açılmıştır. 163 Kilometre uzunluğundaki kanalın en dar yeri 300 metre genişliğe sahip. Ortalama derinliği 22 metre olan kanal Dünya genelindeki en güvenli kanal olarak bilinmektedir.

    Yola çıkmadan önce kanal geçişinizi yapacak bir acente ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Sizden teknedeki personel listesini, pasaport fotokopilerini ve tekne ile ilgili evrakları istemekte. Kanala varacağınız saati acenteye bildirip sizi kanal girişinde karşılamalarını isteyin. Kanal girişinde gündüz bulunmanızı tavsiye ederim. Gemi trafiği çok yoğun olduğundan ve Kanala geçiş için bekletilmekte olan gemilerin arasından gireceğiniz için gece işaret şamandıraları ile seyir yapmanızoldukça zor. Kanal girişinde acenteye geldiğinizi bildirin ve 1.5 NM boyunca devam edin, sonrasında işlemler için sizi limana bağlayacak pilot bot gelecek ve teknenize bir klavuz kaptan binecek sizi limana bağladıktan sonra işlemleriniz başlayacak. Yanınıza bol miktarda sigara almanızı öneririm çünki her gelen birşey istiyor. Size ilk olarak savaş gemisi geçmezse yarın inşallah diyecekler. Kanal prosedüründe Savaş gemilerinin geçişi esnasında kargo gemileri hariç kanaldan tekne geçmesi yasaktır diye bir madde bulunmakta. Kanal geçiş masrafları herşey dahil 1000 dolar civarında işlemleri hızlandırmak için rüşvet vermeniz şart. Biz sabaha karşı bağlandığımız limandan ertesi sabah erkenden ayrılarak kanal geçişine başladık. Sizi bir klavuz kaptan eşliğinde gönderiyorlar, ilk gün kanal çıkışına 45 NM mesafede bulunan İsmailia şehrine kadar ilerlerip orada marinaya bağlanıyor ve konaklıyorsunuz. Yine savaş gemisi gelmezse yarın sabah inşallah diyorlar. Eğer sorun çıkmazsa sabaha karşı klavuz kaptan eşliğinde tekrar yola çıkarak suveyş şehrinde klavuz kaptanı indirerek yolunuza devam ediyorsunuz. Geri dönüşte aynı prosedür tekrar uygulanmakta, yanlız tekne geçiş masrafları hariç geri kalan masrafları ödüyorsunuz. Yaklaşık 500 dolar civarında. Biz dönüşte Süveyş girişinde 3 gün bekledik savaş gemisi sebebiyle.

    KANALDAN İZİNSİZ GEÇMEYE ÇALIŞMANIN VE 1 GÜNDE GEÇMENİN CEZASI 12000 DOLAR, 3 GÜNDE GEÇMENİN CEZASI 30000 DOLAR.

    Bölgede konaklarken teknenizi başıboş bırakmamanızı öneririm. bağlanacağınız yerlerde hizmet ve bağlama bedeli 20 dolar civarında. Bölgede telefon sıkıntısı yok, şehirlere ulaşım rahat. kanal boyunca uğrayacağınız

    PORT SAİD

    Şehrin içinde bulunan yat bağlama limanı oldukça harap şekilde ve demir atıp kıçtan kara olmanız gerekiyor. Demirinizin tuttuğundan emin olmalısınız çünki kanaldan geçiş yapan pilot teknelerinin dalgaları oldukca tehlike teşkil ediyor. Limanda duş tuvalet idare edecek şekilde ve elektrik su var internet yok. İhtiyacınız olan şeyleri acenteden isteyebilirsiniz.

  İSMAİLİA

  Şehrin kıyısında bulunan bağlama iskelesine tonozla bağlanabilirsiniz, duş tuvalet daha iyi durumda internet, su, elektrik mevcut. Limana 5 dakika uzaklıktaki Rada Helmi kebap lokantasında karışık kebap yemenizi öneririm.


 SUVEYŞ
 
 Şehre 10 dakika mesafede olan yat limanı yüzer bir iskeleden oluşmakta. Duş ve tuvaleti orta seviyede olan limanın elektrik suyu mevcut. internet bulunmamakta. Kahireye arabayla 1.5 saat uzaklıkta olan şehir piramitleri görmek için en yakın rota.


KANAL GEÇİŞİ İÇİN İRTİBATA GEÇEBİLECEĞİNİZ ACENTE

FELİX MARİTİME AGENCY
TEL +20 66 3333132 / 324 8283
felix@felix-eg.com

Bu rotada seyir yapmayı düşünüyorsanız benimle irtibata geçmenizi öneririm.

İYİ SEYİRLER.
Saygılarımla
kpt. Olcay Öner Akyıldız.

Yorumlar

  1. Olcay bey verdiğiniz bilgiler çok kıymetli, tüm denizciler adına teşekkür ederim. Ben de katkıda bulunmak istedim, benim de bir kere Süveyş kanalından geçmişliğim var:) 1-) Port Said de El Borg restoran balık yemekleri için ideal, 2-) Tüm kanal seyri boyunca İngilizce yeterli, 3-) Bu rotada seyir yapacaklara, şehirlerdeki herşey için pazarlık yapmalarını öneririm...
    Saygılarımla
    Kpt olamayan Mustafa Sakar

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Mustafa bey. Sizinle böyle keyifli bir seyir yapmak beni çok mutlu etti.

    YanıtlaSil
  3. Verdiğiniz çok faydalı bilgiler için teşekkürler.Bu acentalarla bağlantı internet üzerinden mi sağlanıyor yoksa Türkiyede şubeleri üzerinden mi? Ödemeler nakit mi yapılıyor?Önceden Mızır vizesi almak gerekiyor mu?

    YanıtlaSil
  4. Özlenen 1000 dolar neye göre belirleniyor örneğin 50 60 70 80 metre yatlarsa fiyat aynımı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ