SHARM EL SHEİK

    SHARM EL SHEİK

    Selamlar, sevgili deniz dostları.

    Sizlere 08/04/2013 tarihinde başladığımız Marmaris, Kızıldeniz rotamızın konaklama ve yelken eğitimi durağı olan Sharm El Sheik'den bahsetmek istiyorum.

    7 gün süren seyrin ardından vardığımız Sharm El Sheik, sina yarımadasının en güney ucunda bulunuyor. 35000 nüfusa sahip olan şehir 6 gün savaşlarında İsrail yönetimine geçmeden önce küçük bir köyden ibaretmiş. İsrail Devleti yönetiminde bölgede ağaçlandırma ve turizm imarı oldukça geliştirilmiş. 1979 yılında yapılmış olan Camp David  anlaşması ile tekrar Mısır'a iade edilen Sharm El Sheik, bugün harika ötesi su altı doğası ve eğlence mekankarıyla Mısır ülkesinin turizm cenneti ve Dünyanın dalış merkezi olarak ün kazanmış.

    Mevsim olarak bakıldığında Kasım, Nisan aralığında kış dönemini yaşanan şehirde sıcaklık ortalaması 15 ile 35 derece arasında. Geriye kalan dönemde uzun bir yaz yaşanan bölgede Mayıs ile Ekim ayı arasında sıcaklık 20 ile 45 derece arasında değişiyor.

  Kahire'ye otobüsle 6-7 saat mesafede olan şehre Türkiye'den uçakla direk olarak yada kahire aktarmalı ulaşabilirsiniz. Bölgede gezilip görülmesi gereken yerlerin başında eski Sharm, Nauma bay, Soho Country geliyor . Yemek Bakımından ise kebap ve et yemenizi tavsiye ederim.
 
    Tekne ile gidersek, kış döneminde güneyli rüzgarların bölgede sert esmesi bağlanma yönünden sıkıntılı. Bölgede demirlemek kesinlikle yasak. Yaz döneminde ise teknenizi ya alargada tutup (tonoz ayarlayıp) karaya çıkmayacaksınız yada şehir limanına bağlayacaksınız. ( liman oldukça harap halde) alarga da kaldığınız sürede dingi ile karaya çıkmanız yasak. Biz, dostumuz olan Shark Bay Umbi dalış merkezinin yardımları ile teknemizi koy içine bağlayıp  eğitimlerimize devam ettik. Bölgede yaz döneminde gayet stabil esen bir rüzgar rejimi var neredeyse rüzgarsız zaman yok ve devamlı 15-20 knot civarında esiyor.

    Bölgede seyir yaparken özellikle dikkat edilmeli, kıyıda resif duvarları olduğundan derinlik 60 metreden 3-4 metrelere birden düşüyor. dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur, bölge işaret şamandıraları ile detaylı şekilde donatılmış değil. Kötü düşünürsek tekneniz resife oturduğunda resife verdiğiniz zarardan dolayı 35000 Dolar ceza ödemek zorunda kalıyorsunuz.

    Sharm El Sheik'in  Doğu yönünde bulunan Tiran adası, Güneyden esen sert rüzgarlar için korunaklı bir yer fakat adanın kuzey batı ucunda bulunan resifler ve bölgenin Akabe körfezinin giriş noktasında bulunması,
hem gemi trafiği hem de sığlık açısından oldukça dikkat edilmesini gerektiriyor.

   Su altı ise size dış Dünya'yı unutturacak güzellikte, dalış için gitmenizi şiddetle öneriyorum.

    Tavsiye olarak söyleyebileceğim, Sharm El Sheik tekne ile konaklamak için oldukça sorunlu bir yer. Gitmek istediğinizde benimle irtibata geçmenizi öneririm.
 
   BİR SONRAKİ YAZIMDA SİZLERE SUVEYŞ KANALI GEÇİŞ PROSEDÜRÜNDEN BAHSEDECEĞİM.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ