CAKA BEY, İLK TÜRK DENİZCİSİ

 
   CAKA BEY, İLK TÜRK DENİZCİSİ



     1071 Malazgirt zaferiyle Anadoluyu yurt edinme girişimlerinde bulunan Türkmen beylerinden olan Caka bey, Oğuzların Çavuldur boyundandır. Anadolunun fethi sırasında Danişmend Gazi'nin kumandanlarından birisi olarak Malatya'da başarılar göstermiş, sonrasında 1078-1081 Batı Anadolunun fethi sırasında Bizans İmparatoru Kabalika alexandros ile yaptığı savaşı kaybederek esir düşmüştür.

     Bizans İmparatoru kabalika Alexandros esir aldığı kumandanın zekasına ve cesaretine hayran kalmış, Caka beyi diğer esirlerden ayırarak İmparator Batanciates'in sarayına göndermiştir. Burada kendisine diğer esirlerden farklı imkanlar sunulmuştur. Yunanca öğrenip denizciliğini geliştiren Caka bey, 1081 yılında İmparatorluk koltuğuna Aleksios I in geçmesi üzerine saraydaki haklarını kaybetmiş ve saraydan firar ederek Ege sahillerine yerleşmiştir.

    İZMİR'İN FETHİ

    Ege kıyılarına yerleştikten sonra burada kendi ordusunu kuran Caka bey, İzmir'i feth ederek 1081-1097  İzmir beyliğini kurmuştur. Türk beyliklerinin Anadoluyu ele geçirmesinin ardından Beyliğini deniz yoluyla genişletmiş ve ilk Türk donanmasını inşa etmiştir. İlk ele geçirdiği Foça şehrinden sonra sırasıyla Midilli ve Sakız adalarını ele geçirmiştir. Bu arada Bizans İmparatoru donanmasını hazırlatarak Caka bey üzerine yollamış, Türklerin ilk deniz savaşı olarak bilinen Koyun Adaları harbi aynı zamanda Türklerin ilk deniz zaferi olarak tarihe geçmiştir.

    Caka bey, donanmasını daha da genişleterek ilk etapta edremit ve Çanakkale bölgesini ele geçirmiştir, sonrasında Bizans'ın Trakya bölgesini ele geçirerek boğaz bölgesine hakim olmayı başarmıştır. Sonrasında ise İstanbulu keşfetmeyi tasarlamıştır. Caka bey'in bu düşüncesi karşısında harekete geçen Bizans İmparatoru, İznik Beyi Kılıçaslan'la bir anlaşma yaparak, Caka bey'in elinde bulunan Abydos'u hem denizden hem karadan kuşatmıştır. Kılıçaslan Caka bey'in damadıdır.

    Caka bey, Bizans İmparatorluğu tarafından kurgulanan bir entrika sonucu, damadı Kılıçaslan tarafından öldürülmüştür.


   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ