DENİZCİLİK TEMİZ BİR DENİZ GEREKTİRİR
DENİZCİLİK TEMİZ BİR DENİZ GEREKTİRİR
Çoğumuz farkında olmasak da evimizin önünden girdiğimiz denizin tüm dünya denizleri ile bağlantılı olduğu gibi çöpümüzü attığımız veya atık suyumuzu döktüğümüz deniz de tüm dünya denizleri ile bağlantılıdır. Deniz toprağın aksine ona bir tohum ekmenizi beklemeden bize en sağlıklı şekilde beslenebileceğimiz onlarca çeşit besin kaynağı sunmaktadır. Tarımsal gıdaların genleriyle oynandığı ve sağlıksız hale getirildiği günümüzde denizlerimiz hala direnmektedir. Bizden bir yardım eli uzatmamızı beklemektedir.
Doğanın yaşaması için denizin ürettiği oksijen hayati önem taşımaktadır.
UNUTMAYALIM Kİ DENİZ TÜKENDİĞİNDE KARA ÇOKTAN TÜKENMİŞ OLACAK...
TURMEPA'nın yaptığı araştırmalar sonucu elde edilmiş bilgilere göre dünya genelinde yılda 2 milyon ton kanalizasyon, endustriyel ve tarımsal atık su kaynaklarına boşaltılmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler atık sularının % 90 civarındaki kısmını arıtmadan nehirlere, göllere ve okyanuslara boşaltmakta.
Her yıl 5 yaşın altında 1.8 milyon çocuk kirli su ile ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor...
Unutmamalıyız ki evde, okulda, iş yerinde doğaya attığımız çöp vb. maddeler büyük oranda denize ulaşıyor. Deniz kirliliği %80 oranında karadan ve insan eliyle gerçekleşmektedir.
Sanayi ve turistik tesisler ile belediyelerin yaklaşık % 80 i, sularını biyolojik olarak arıtmadan doğaya salmaktadır. Bu da kendi su kaynağımızı kendimiz tükettiğimiz anlamına geliyor.
Balık türleri azalıyor!!!
Türkiye istatistik kurumunun 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinin 26 sının nesli tükendi. Marmara denizinde 70 li yıllarda görülen ekonomik değeri olan 124 balık türü artık yok.
Oksijen oranının bazı bölgelerde sıfıra düştüğü Marmara denizi can çekişiyor
Yok olan balık türleri
Fangri, Akya, Gelincik, Hani
Karadeniz
Her yıl 10 milyon ton inorganik madde 400 bin tonun üzerinde petrol 500 milyon metreküp evsel atığın döküldüğü Karadeniz artık ölüyor.
Yok olan balık türleri
Akya, Çipura, Avcı, Fangri, Dülger, Granyöz, Kırlancıç, İskarmoz, Hani, Kolyoz, Kepez, Melanurya, Sarıgöz, Sariağız, Orkinos, Orfoz, Mercan, Mırmır, Minakop, Sarpa, Sinarit, Trança, Lipsos, ve Zurna artık Karadeniz'de yaşamıyor.
Ege denizi
Türkiye ve Yunanistan olmak üzere toplamda 17.5 milyonluk insan nüfusuna eşdeğer kirlilik Ege denizini her geçen gün daha fazla kirletiyor.
Akdeniz
Her yıl Akdeniz sahillerini ziyaret eden yaklaşık 240 milyon turistin ürettiği çöp ve atık suyun %80 i arıtılmadan Akdeniz'e boşaltılıyor.
Anadolu'da yapılan bilinçsiz tarımda kullanılan kimyasal zararlı maddeler akarsular tarafından denizlerimize taşınmakta ve deniz canlılarına ciddi zararlar vermektedir. Bilinçlenelim bilinçlendirelim.
TURMEPA
DENİZ TEMİZ DERNEĞİ
Ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek amacıyla Rahmi M. Koç Başkanlığında ve Deniz Ticaret Odası işbirliğiyle başlayan bir sivil toplum hareketidir.
Bizde Anadolu'daki çiftçiden denizlerde çalışanlara kadar birlik olup denizlerimize sahip çıkalım. Onlara bekledikleri yardım elini uzatalım.
Denizi sadece bize karşılıksız sunulmuş bir keyif aracı olarak görmeyip denizciliğin temiz bir deniz gerektirdiğini hep aklımızda tutalım .
Hep birlikte bizden sonraki nesillere bulunmaz miras olan denizlerimizi bırakalım...
Yorumlar
Yorum Gönder