CAN KURTARMA TEÇHİZATLARI - RADAR REFLEKTÖRÜ



   CAN KURTARMA TEÇHİZATLARI. RADAR LEFTEKTÖRÜ

   Her türlü hava koşulunda gerçekleştirilmesi gereken haberleşme ve arama kurtarma operasyonlarında görüşün azalması veya tamamen kaybolması durumu ile karşılaşıldığında karşıdaki hedefin yönü, hızı, mesafesi, ve çatışmayı önlemek için gerekli manevrayı yapma kabiliyetini teşhis edebilmek için seyir sahasını izlemek amacıyla kullanılan teçhizata radar denir.

   Radar Reflektörü

   Radar Reflektörü, geliş açılarından bağımsız olarak çok miktarda sinyalin geri yansıtılması prensibi ile çalışmaktadır. Bir reflektör doğru yer ve yüksekliğe yerleştirildiğinde 1000 tonluk bir geminin radardaki görüntü oranından çok daha fazladır.

    Radar reflektörleri iki ayrı tipte elektronik ve mekanik olarak üretilmektedir. Çalışma sistemlerini çözmek için bir radarın çalışma prensibini bilmemiz gerekmektedir. Gemi radarları x bantta 9 Ghz ( 3cm ) veya S bantta 3 Ghz ( 10cm ) çalışırlar Bu radar antenlerinden gönderilen elektromanyetik sinyaller bir cisme çarparak geri döner ve radar ekranında eko olarak görüntülenir. 

   Mekanik reflektörlerin görevi radar anteninden gelen sinyalleri kuvvetli şekilde geri yansıtarak görünebilirlik oranını arttırmaktır.

   Elektronik reflektörler ise radar anteninden gelen sinyalleri alıp elektronik cihazda süzerek radar ekranına geri gönderir.


   Amatör denizci tekneleri, can salları, filikalar, yelkenli ve diğer yatlar kompozit yapıları ve yuvarlak hatlarından dolayı radar sinyallerini yeterli olarak yansıtamamaktadır. Bu durumun oluşturduğu riskler göz önüne alınarak SOLAS tarafından alınan kararla 150 grt'dan küçük teknelerde radar reflektörü bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.


   Mekanik reflektörler can salı ve filikalarda yüksek bir noktaya asıldığında radar sinyallerini kuvvetli bir şekilde yansıtacak bir metalden üretilmiştir. Genelde iç içe geçen iki eşkenar dörtgenden oluşan mekanik reflektörler can salı ve filikalarda yansıtıcı bant şeklinde kullanılabilmektedir. Diğer bir çeşit olan dışı plastik kaplı reflektörler de bulunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ