KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ


    KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ

    Deniz üzerinde yaşanan küçük veya büyük kazaların çoğu panik unsuruna bağlı olarak normal durumundan çok daha karmaşık hale gelebilmektedir.

    Yaşanan bu tarz olaylarda sakin olmak doğru yapılan kurtarma operasyonunun en önemli noktasıdır.

    Tekneyi terk etme durumunda paniğe kapılıp üzerinde can yeleği bulunmadan denize atlayan kişiler buna bir örnektir. Bu durumun aksine bazı durumlarda tekneyi terk etmek için yeterli vakti bulamayabiliriz. Bu yüzden denizde İnsan kurtarmak hayati önem taşımaktadır.

    Kargo ve Yolcu Gemileri

    Bu tip teknelerde yeterlilik ehliyetine sahip olmadan çalışmak mümkün olmadığından çalışan kişiler bu tip eğitimlere tabi tutularak sertifikalandırılır  ve çalışma süresi içinde çeşitli zamanlarda role talimi adı altında uygulanan tatbikatlar ile sürekli güncel tutulurlar.

   Özel Tekneler ve Yatlar

   Bu tip teknelerde ise bu prosedür tam olarak uygulanmamaktadır. Eğer kişi tekne sahibi ve ADB (Amatör Denizci Belgesi) ehliyetine sahipse teknesi ile seyir yapabilmektedir. Bu ehliyete sahip olan amatör denizciler bu tip eğitimlere tabi tutulmazlar. 

   Denizde seyir yapan veya kadara bulunan her hangi bir kişi denizden adam kurtarma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Bu yüzden bu konuda bilgi sahibi olmaları tavsiye edilir.

   Denizden  İnsan Kurtarmak

   Denizden insan kurtarma prosedürü ilk olarak kazazedelerin baygın veya yaralı olup olmama durumları ve üstlerinde bulunan teçhizatları göze alınarak başlar.

   Baygın veya yaralı olan üzerinde can yeleği olmayan bir kazazede kurtarma önceliğine sahipken, baygın veya yaralı olmayan, üzerinde can yeleği bulunan bir kazazede sonrasında kurtarılabilir.

   Kurtarma gerçekleştirilirken dikkate alınması gereken hususlar göz ardı edilmeksizin kontrol edilmeli ve uygun teknikle hareket edilmelidir. Kurtarma amaçlı kullanılan teçhizat hazır durumda bulundurularak yüzme mesafesi, suyun sıcaklığı, hava şartları, dalga ve akıntı gibi unsurlar dikkate alınmalıdır.

   Bütün bu şartlar altında gerçekleştirilecek kurtarma operasyonu yardımcı teçhizatlar sayesinde daha kolay hale gelebilmektedir. Kullanılan uygun taşıma tekniği ve kazazedeye yaklaşma, bu operasyonda en önemli unsurlardandır.

   Yorgun ve boğulma tehlikesi altındaki bir kazazede panik halinde bir tavır sergileyerek kurtarmayı zorlaştıracaktır. Bu durumdaki bir kazazedenin kurtarmayı gerçekleştiren kişiye zarar verme ihtimali de mevcuttur.

   Zamanında ve olumlu sonuç alma amacı ile gerçekleştirilecek bir kurtarma operasyonu için aşağıdaki teknikler uygulanabilir.

   Sabitlenerek Taşıma

   Bu tip taşımalar da kazazedenin panik durumu göz önüne alınarak kurtarıcıya zarar verme unsuru dikkate alınır. Sabitlenerek taşıma kazazedenin kurtarıcıya sarılma ve kuvvet uygulama durumlarında kısa süreli olarak uygulanır. 

   Standart Taşıma

   Standart taşıma yönteminde kurtarıcı kazazedeyi sırt üstü pozisyona getirerek sağ eli ile sol kolunu bileğinden yakalayıp sırtına yapıştırır ve kürek kemiğine doğru çekerken diğer eli ile çenesinden tutarak kazazedenin ters dönmesine karşı koyar.

   




   Denizci Bağı Vurarak Taşıma

   Bu taşıma yönteminde kurtarıcı kazazedeyi sırt üstü pozisyona getirir ve sağ kolunu sağ kolu ile sırtı arasından geçirerek sol kolunu yukarısından kavrayıp dirseği ile sırtına baskı uygular ve bedenini kendine doğru çeker. Diğer kolu serbest kalan kurtarıcı daha kolay ve etkili şekilde yüzerek kurtarmayı gerçekleştirir. Bu yöntem yüzme bilmeyen ve boğulma tehlikesi yaşayan kazazedeler için etkilidir.


   Suda Baygın veya Yaralı Durumda Bulunan Kazazedenin Kurtarılması

   Bu tip kazazedeler panik ortamı yaratmayacaklarından kurtarmayı gerçekleştiren kişi taşımayı daha kolay yapacaktır.

   Baygın durumdaki kazazedenin taşınması konusunda en önemli husus kazazedenin solunum yolunun suyun dışında tutulmasıdır.

   Kafadan Tutarak Taşıma

   Kurtarıcı kazazedeyi su yüzeyinde sırt üstü yatar pozisyona getirerek kafasından tutar. Bu taşıma yönteminde baş parmaklar kulak arkasına üç parmak yanak çukuruna serçe parmak ise alt çene kemiğine paralel olacak şekilde yerleştirilir. 

   Kazazedenin su içerisinde dik duruma gelmesi kurtarıcının yüzmesini zorlaştıracağından kazazedeyi su yüzeyine paralel halde tutması gerekmektedir. Kurtarıcı kazazedeyi su yüzeyine paralel hale getirmek için dizini kullanarak kalça kısmından yukarıya doğru hafifçe baskı uygulayabilir. Bu durum kurtarıcının daha kolay ve hızlı yüzmesine olanak sağlayacak ve kurtarma operasyonunu kolaylaştıracaktır. Hem kurtarıcı hemde kazazedenin kolları tamamen uzatılmış durumda olmalıdır.


   Koltuk Altından Tutarak Taşıma

   Kazazede su yüzeyine paralel olarak sırt üstü pozisyona getirilir ve koltuk altlarından kavranarak yüzdürülür. Bu taşıma yönteminde kurtarıcı kollarını uzatılmış durumda kullanmalıdır. Aksi halde kazazedenin ağırlığı taşımayı zorlaştıracak ve solunum yolunun suya batmasına sebep olacaktır.




   Can Yeleğinden veya Giysiden Tutarak Taşıma

   Bu taşıma yönteminde kazazede boğazını sıkıca saran bir kıyafet giymemiş olmalıdır. Kazazede sırt üstü pozisyona getirilerek can yeleğinden veya giysisinden çekerek taşınır. 




   Boğulmakta olan Kazazedeyi Kurtarma

   Kurtarma operasyonu boğulma tehlikesi yaşayan bir kazazedeye uygulanacaksa  kazazedenin tepkileri göz önünde bulundurularak kazazedeye doğru teknikle yaklaşılmaktadır. Gerek su sıcaklığının düşük olması gerekse kazazedenin panik durumu nefes almasını zorlaştırarak paniğin daha üst seviyelere ulaşmasını sağlayacaktır. Bu durumda kazazedenin aklındaki tek şey rahat nefes alabilme düşüncesidir. Kurtarıcıya sarılıp su yüzeyinde kalma istekleri kaçınılmazdır.

   Bu şartlar altında bulunan kazazede normalden çok daha kuvvetli olabilmektedir. Kurtarıcının kazazedeye yaklaşırken dikkat etmesi gerekmektedir.

   Sarılmanın Önlenmesi
   
   Yapılacak ilk hareket olan sarılmanın önlenmesi hayati önem taşımaktadır.


  • Belirli bir mesafe yaklaştıktan sonra konuşarak iletişim kurmaya çalışılır
  • Gerekli yüzdürücü teçhizatın güvenli mesafeden uzatılması
  • Etrafından dolaşarak arkasından kazazedeye yaklaşmak
  • Dalarak yaklaşmak ( su içindeki diğer kazazedelere ve cisimlere dikkat ederek )
  • Yüzerek arkadan yaklaşmak ( konuşamaz halde olduklarında )
  • Kazazedenin sarılma atağından elleri ve ayakları kullanarak kurtulma

    Kurtulma Teknikleri ( Kazazedenin sarılması durumunda )

    Kazazede kurtarıcıya sarılarak su üstünde kalmaya çalışacaktır. Bu durumda aşağıdaki teknikler uygulanabilir.
  1.  Dalarak kazazedeyi suyun içine çekmek ( Kazazede nefes alma ihtiyacı duyacağından sarılma gevşeyecektir.
  2.  Kazazededen kurtulma tutuşunun başlatılması ( her hangi bir sabitlenerek taşıma tutuşu uygulanabilir )
  3.  Kazazedeyi kendine doğru çekmek ( taşıma tutuşunu kolaylaştıracaktır )
  4.  Kurtulma tekniğinin gereksiz olması durumu ( Kazazede kurtarıcının koluna veya baldırına sarılmış ise sadece taşıma gerçekleştirilir )

      Kazazedenin kurtarıcının boğazına dolanması durumu

      Kazazede panik haliyle kurtarıcının boğazına dolanabilir. Bu durumda uygulanacak teknikler aşağıda sıralanmıştır.

      Kazazedenin Boğazı Arkadan Tutma durumu 


 Kurtarıcı başını yana çevirerek omuzlarını kaldırır. Bu sayede kazazedenin kolları gevşeyerek kurtarıcının boğazındaki baskı azalacaktır.







 Kazazedenin sol el bileğinden tutularak dışa doğru çevrilir. Bu esnada boşta olan sol el ile kazazedenin dirseğine kuvvetlice vurulur. Kazazede bedensel temas noktasından uzaklaştırılır ve taşıma tutuşu başlatılır.





Kazazedenin sol el bileği göğüs seviyesinde tutulurken sağ el ile koltuk altından kavranır ve kurtarıcı rahat dalabilmesi için bir alan yaratır.







Kurtarıcı kazazedenin sol kolunun altından dalmayı gerçekleştirirken sağ eli ile sol kolunu dirsek bölgesinden kavrayarak başının üstünden çevirir.







Kurtarıcı kazazedenin sol kolu altından dalmayı gerçekleştirir.










Kurtarıcı kazazedeyi çevirdiğinde arkasına geçmiş olur ve kavramış olduğu sol kolu kazazedenin sırtına doğru büküp bastırır.










Kazazede solunum yolu açık durumda olması için su yüzeyine doğru çıkartılır. Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.
 

       








Kazazedenin Boğazı Önden Tutması Durumu




Kurtarıcı omuzlarını yukarı kaldırarak başını yana doğru çevirir ve dalar.






Kurtarıcı sol omuzu ile kazazedeye doğru dönerken kazazedenin sol el bileğinden yakalar.





Kazazedenin sol kolunu serbest bırakan kurtarıcı sol eliyle kazazedenin sol dirsek eklemini baş parmağı iç kısıma gelecek pozisyonda kavrar.




Kurtarıcı kazazedenin sol kolunu kolunu kendine doğru çeker ve yukarıya doğru kaldırarak kazazedenin koltuk altından dalar.







Kazazedenin arkasına geçen kurtarıcı sağ eli ile kazazedenin sol kolunu sabitler.







Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.

          





Boğaza Sarılma Durumu

          Bazı durumlarda kazazede kurtarıcının boğazına sarılır. Bu durumdan kurtulmak için kullanılan teknikler aşağıda sıralanmıştır.

Boğaza Arkadan Sarılma Durumu



Omuzlarını kaldırarak başını yan tarafa doğru çeviren kurtarıcı dalmaya geçerek kazazedeyi sağ kol bileğinden yakalar.







Kazazedenin sağ el bileğini kavrayarak sağ kol dirseğini yukarı iter ve başının üstünden geçirir.








Kazazedenin sağkolunun altından dalışa geçer.




Dalmanın sonucunda kurtarıcının vücudu dönerek kazazedenin arkasına geçer.








Kurtarıcı kavramış olduğu sağ kolu aşağıya doğru çekerek kazazedenin sırtına getirir.




Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.







   Boğaza Önden Sarılma Durumu

          Kazazedenin kurtarıcının boğazına önden sarılması durumunda uygulanacak teknikler aşağıda sıralanmıştır.





Kurtarıcı omuzlarını kaldırarak başını yana çevirdiği esnada sağ eli ile kazazedeye kalçasından sarılır.







Kurtarıcı boşta olan sol eli ile baş parmağı çene altına gelecek şekilde kazazedeyi yüzünden kavrayarak geriye doğru baskı uygular.








Kazazedeyi geriye doğru iterken aynı anda sağ eli ile sol kolundan yakalar.







Sağ eli ile kazazedenin sol kol bileğini kavrayan kurtarıcı yüze uyguladığı baskıyı bırakarak sol eli ile kazazedenin sol dirsek bölgesini kavrar.






Kurtarıcı sol kolu ile kazazedenin üst kol kısmından yukarı doğru baskı uygular.









Kazazedenin sol koltuk altından dalarak arkasına geçer.











Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.

    










    Kazazedenin Vücuda Sarılması Durumu

    Arkadan Sarılma Durumunda Uygulanacak Teknikler


Kurtarıcı omuzlarını kaldırarak dalmaya çalışır.











 Kurtarıcı kazazedenin açık olan el bileğinden yakalayarak diğer kolunu büker ve kendi vücuduna doğru çeker.










 Kurtarıcı kavradığı kol bileğini ileriye doğru açmaya çalışırken büktüğü dirseğini kazazedenin kolu ile kendi vücudu arasına sokarak aşağıya doğru bastırır.









Kazazedenin açılan kolundan kavrayan kurtarıcı boşta olan elini baş parmağı iç kısıma gelecek şekilde kazazedenin dirsek bölgesine yerleştirir.









Kurtarıcı dalarak kazazedenin açık olan kolunun altından arkasına geçer.









Kazazedenin kolu kıvrılarak sırtına doğru bastırılır.











Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.

       







Önden Sarılma Durumunda Uygulanacak Teknikler


Omuzlarını kaldırarak dalmaya çalışan kurtarıcı sağ eli ile kazazedenin kalçasından yakalar.









Sol el ile kazazedenin yüzüne baskı uygulanarak geriye doğru itilir.








Kazazede geriye doğru itilirken kolu açılır ve kurtarıcı sol kol bileğinden kavrar.







Yüzüne uyguladığı baskıya son veren kurtarıcı sol eliyle kazazedenin sağ kol dirsek bölgesini kavrar.






Kazazede sol kolunun dirsek bölümünden yukarı doğru itilir ve koltuk altından dalış gerçekleştirilir.








Kurtarıcı kazazedeyi standart sabitleme pozisyonunda kurtarma vasıtasına taşır.

       






       Kazazedeye Arkadan Yaklaşma

       kazazedenin panik hali göz önüne alınarak arkadan yaklaşmak en akıllı yöntem olacaktır.





       Kurtarma operasyonunda yüzdürücü ekipman kullanma

       Kazazedeye güvenli mesafe kadar yaklaşıp yanımızda bulundurduğumuz bir kurtarma ekipmanını uzatarak kazazedenin su üzerinde kalmasını sağlayabiliriz. Bu ekipman bazı durumlarda giysi, tahta, can simidi veya can yeleği olabilir. 


       ÖNEMLİ

       Ekipman ile birlikte yapılan kurtarma operasyonu en güvenli yöntem olarak bilin mektedir.

       Kurtarıcının  operasyona başlamadan önce mutlaka gerekli teçhizatı yanında bulundurması tavsiye edilir. Gösterilen teknikler ne kadar iyi bilinse de su içinde panik halindeki kazazedeye bu yöntemlerden her hangi birisini uygulamak oldukça zor olacaktır.


  

          






   

   



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR