BATAN TEKNENİN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER.


     BATAN TEKNENİN OLUŞTURDUĞU TEHLİKELER.

     Batan bir tekne terk edildikten sonra tekneden uzaklaşmak oluşacak tehlikelerden korunmamıza olanak sağlayacaktır. Ortalama 1/4 mil olan Uzaklaşma mesafesi teknenin büyüklüğüne ve tipine göre değişiklik gösterir.

     Girdap

     Tekne batarken içindeki boş hacmin aniden su dolması sebebi ile bir girdap oluşturur. Girdap etraftaki cisimleri suyun içine çeker. Bu yüzden tekne terkedildikten sonra tekneden uzaklaşılmalıdır.

     Tehlikeli girdaplar cargo gemileri ve yolcu gemileri gibi büyük tonajlı, içindeki boş hacmi fazla olan teknelerde görülmektedir. Girdap yelkenli ve motor yatlarda yok denecek kadar azdır.

     Girdapın çekme şiddeti batan teknenin büyüklüğüne, batma hızına ve içindeki boş hacme göre değişir.

    Tekneyi terk eden personel ve yolcular H

    Tekneyi terk etme esnasında ölüm korkusu sebebiyle oluşan panik hali beraberinde disiplinsiz bir terk etme organizasyonuna yol açar. Kontrolsüz şekilde denize atlamak, kontrolsüz şekilde can salının bakmadan denize atılması o esnada gemiyi terk etmeye çalışan diğer personel veya yolcuların hayatlarını tehlikeye atabilir. Bilinçli ve organize şekilde uygulanan bir terk etme prosedürü hem can kaybını azaltacak hemde denizde canlı kalabilme açısından yeterli teçhizatı yanınıza alabilme fırsatını doğuracaktır.

    Panik hali ile kendini kaybeden kişi hem kendini hemde onu kurtarmak isteyen personelin hayatını riske atmaktadır. Gemilerde terk etme prosedürü bir zincir halinde işlediğinden zincirin halkalarından biririn kopması hem zaman hemde ekipman yönünden büyük kayıplara yol açarak teknenin zamanında terk edilip yeterli uzaklığa ulaşılmasını zorlaştıracaktır.

   Teknenin içinden yüzeye doğru çıkan yük ve malzemeler

   Tekne battıktan bir süre sonra içinde bulunan yüzer malzemeler tekne içinden çıkıp hızla yüzeye doğru hareket ederler, bu cisimler hızlarından dolayı su yüzeyinde bulunan kazazede veya can kurtarma ekipmanlarına zarar verebilirler. Dipten hızla gelen bir cisim yüzeye ulaştığında belli bir seviye sudan dışarıya çıkarak tekrar geri suya düşer. Bu esnada  bölgede bulunmak tehlikeli kazalara yol açabilir. Tekneden hızla uzaklaşmak tehlikeyi ortadan kaldırmanın en etkin yoludur.

   Tehlike arz eden diğer unsurlar
  • Teknede bulunan yük veya kimyasal cisimlerin su ile reaksiyonu.
  • Akaryakıt sızıntısı ve infilak hali.

   DENİZDE CANLI KALABİLME VE HAYAT KURTARMA,
BİLİNÇLİ VE DİSİPLİNLİ BİR ÇALIŞMANIN YÜRÜTÜLMESİYLE BAŞARILI SONUÇLAR VERMEKTEDİR.
   



    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ