DENİZDE YANGIN, GİZLİ KAHRAMAN YANGIN BATTANİYESİ

    DENİZDE YANGIN, GİZLİ KAHRAMAN YANGIN BATTANİYESİ
  
    Yangın battaniyeleri genellikle ani parlama sonucu meydana gelen küçük yangınların kontrol altına alınmasında hayati önem taşımaktadır. Mutfak, makine dairesi vb. alanlarda mutlaka hazır durumda bulundurulmalıdır.

    Kullanımı

    Yangın battaniyeleri yangına müdahale ederken ellerimizin zarar görmemesi için özel tutamaçlar ile üretilmiştir. Bu tutamaçların bulunmadığı yangın battaniyelerini kullanmak zorunda kaldığımızda battaniyenin tuttuğumuz kenarını ellerimizin üzerine doğru katlayarak kullanmalıyız. Yangın battaniyesini önünüze siper olacak şekilde görüşünüzü kapatmayacak seviyede iki el ile yukarıda ve birbirinden ayrı konumda tutarak yangının ilerisine ve üzerine doğru kapatınız. Bu müdahale yangının hava akışını kesmek için etkili olacaktır. Eğer sıvı içeren bir yangına müdahale ediyorsak battaniyenin yanmakta olan bölgeyi iyice sardığından emin olmalıyız. Aksi halde battaniye yanmakta olan sıvının içine düşüp yangının oksijen akışını engellemeyecektir.

   Battaniye yangının önüne ve üzerine doğru yangını yarı kapatacak şekilde atılmamalıdır. Bu müdahale yangına daha zengin bir oksijen akışı sağlayacaktır. Yangının söndüğünden emin olsak bile battaniyeyi kaldırmamalıyız. Yanmakta olan bölgede tam soğuma gerçekleştiğinde battaniye kaldırılmalıdır.

  İnsan üzerinde kullanımı


  Yangın battaniyesini elbisesi tutuşmuş durumda olan bir kişinin üzerinde kullanmamız mümkündür.
Elbiseleri tutuşmuş olan kişi ivedi bir şekilde yere yatırılarak battaniye ile sarılmalıdır. Yangın battaniyesi yangının söndüğünden emin olduğumuzda kazazede üzerinden kaldırılmalıdır. Aksi halde ısıyı hapseden battaniye kazazedeye zarar verebilir.

  Teknelerde bu durumla karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Mutfakta kızartma sırasında tutuşan tava buna verilebilecek en önemli örneklerdendir. Teknelerin mutfak kısmında mutlaka bir yangın battaniyesi bulundurmanızı şiddetle önermekteyiz. 

  Yaşanmış hikaye 

  2012 yılında seyir halinde kızartma yaparken gerçekleşti. Tavaya yağ koyup altını yaktıktan sonra sebzeleri doğramaya başladığımızdan yağ ocakta fazla ısınmış hale geldi ve ıslak sebzeleri içine attığımızda aniden alev topuna dönüştü. Hemen yanımızda asılı duran yangın battaniyesini kutusundan çıkartıp tavayı tamamen saracak şekilde kapattık ve yangını engelledik. Bu olayın ardından kızartma işlemine devam etmiş olsak da bundan sonra daha dikkatli davranma dersini çıkarmış olduk. Bir çoğumuz yemeğin pişmiş lezzetli halini hayal ederken bu tarz konulara çok dikkat etmemekteyiz. Bu yüzden iyi ve güvenilir ekipmanlar daima bizi büyük tehlikelerden kurtaran en yakın dostlar olmuştur.

  Unutmayın tehlike esnasında kalabalık olmak tehlike unsurunu ortadan kaldırmaya tam olarak yetmez. Önemli olan bilgi sahibi ekip ve iyi donatılmış ekipmandır. Birlikte olduğumuz ekip paniğe kapılarak müdahaleyi zor duruma sokabilirken bilgili ve eğitimli bir ekip ile doğru ekipman panik ortamı yaratmaksızın doğru müdahaleyi gerçekleştirecektir.

 Kişi panik yapar ama ekipman yapmaz. Bu yüzden ekipman doğru olsa da bilgisiz bir kişinin kullanımı size doğru sonucu vermeyecektir.

 Teknelerinize personel seçerken bu hususlara dikkat ediniz. Sadece daha az maliyetli olsun diye tecrübe ve bilgisi eksik olan personel çalıştırmayınız. Deniz üzerinde yapılacak kurtarma ve hayatta kalma operasyonlarının tümü bilgili, eğitimli bir personel ve doğru ekipman ile donatılmış bir tekne ile mümkündür. 

  DÜŞÜK MALİYETLİ BİR YANGIN BATTANİYESİ, YÜKSEK MALİYETLİ BİR TEKNEYİ DENİZ YÜZEYİNDE VE ÜZERİNDEKİ İNSANLARI DA HAYATTA TUTABİLMEKTEDİR...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SEYİR FENERLERİ, ŞEKİLLER VE SESLİ UYARI İŞARETLERİ

SEYİR YARDIMCILARI, KARDİNAL (YÖNLEÇ) ŞAMANDIRALAR

KAZAZEDEYİ SUDAN KURTARMA TEKNİKLERİ